Oliwa i oliwki czyli z czego słynie rejon śródziemnomorski


 


 


 

Oliwki to owoce popularnego w rejonie Morza Śródziemnego, drzewa oliwnego. Jest bardzo wiele odmian oliwek, oto kilka z nich:
- W Grecji spotykamy oliwki Agrinion oraz Kalamata - jedna z najbardziej znanych odmian na świecie (niewielkie owoce mają ciemną barwę), kolejnym
z typów greckich oliwek stołowych są Conservolia.
- Z Katalonii pochodzą oliwki Arbequina, a z Sycylii oliwki Castelvetrano.

Nie je się surowych owoców prosto z krzaka ponieważ są zbyt gorzkie. Można je spożywać tylko po przetworzeniu, poprzez peklowanie lub marynowanie. Z większości oliwek wytwarza się oliwę z oliwek.


 

⬤ Oliwki zielone to owoce zebrane we wrześniu, zanim dojrzeją. Są bardziej gorzkie oraz jędrne.   Oliwki czerwone (czasem o odcieniu brązu lub fioletu) zbierane są niedługo zanim całkowicie dojrzeją. 
Zbiór czarnych oliwek odbywa się w grudniu, kiedy owoce są w pełni dojrzałe. Są delikatniejsze i łagodniejsze w smaku.   

Oliwki są dobrym źródłem wielu witamin i minerałów. Oliwki mogą wpłynąć na prawidłową pracę układu pokarmowego i nerwowego, wspomagają pracę serca, regulują poziom cukru we krwi oraz zachowują prawidłowy stan skóry.

DRZEWO OLIWNE
Na Krecie w miejscowości Vouves, gdzie znajduje się  The Olive Tree Museum of Vouves, możemy zobaczyć ponoć jedno z najstarszych drzewek oliwnych (oliwka europejska) na świecie (choć takich miejsc jest więcej bo każdy chce przyciągnąć jakoś turystów). Wciąż owocujące drzewo zwane "Elia Vouvon" liczy sobie od dwóch, do czterech tysięcy lat. Ze względu na to że pień drzewa jest w środku pusty trzeba było zastosować inna metodę (mniej dokładną) liczenia jego wieku.

Gałązki antycznej oliwki zostały wykorzystane do stworzenia wieńców oliwnych przeznaczonych dla zwycięzców Igrzysk Olimpijskich w Atenach (2004) oraz w Pekinie (2008).


 

 

ZBIORY OLIWEK
Oliwki zbiera się ręcznie plastikowymi widełkami, którymi wyczesuje się gałęzie lub używa się
"wytrząsarki", którymi owoce strąca się z drzewa. Podczas zbiorów pod drzewami ułożone są maty, które chronią spadające oliwki przed uszkodzeniem. Można też użyć specjalnych maszyn potrząsającymi całymi drzewkami. Maszyny mają specjalne "parasole" do których wpadają owoce. Zbiera się tylko oliwki z drzewa, nigdy te, które same upadły na ziemię.
W zbiór oliwek często zaangażowane są całe rodziny, bo proces może trwać od października / listopada  aż do końca grudnia / stycznia
(w Chorwacji nawet do lutego), w zależności jaki kolor oliwek nas interesuje.

zdjęcia z muzeum w Andaluzji

 

https://pixabay.com/pl

 

OLIWA Z OLIWEK
Oliwa  powstaje z miąższu owoców drzewa oliwnego. Na jej produkcję przeznacza się nawet do 80% globalnych zbiorów. Na jakość oliwy wpływa m. in.: gatunek oliwki oraz metoda jej tłoczenia. Oliwa może być także składnikiem kosmetyków do pielęgnacji skóry, włosów i paznokci.

Niektóre z rodzajów oliwy:
Oliwa extra vergine (Olio di oliva extra vergine)
Jest to najwyższej jakości oliwa. Są to tylko świeżo tłoczone, najwyższej jakości oliwki o najniższym poziomie kwasowości (do 0,8%). Niepoddawane żadnej obróbce chemicznej.
Oliwa vergine (Olio di oliva vergine)
Mimo, iż uzyskiwana w identyczny sposób, co oliwa extra virgin, to jakość wykorzystywanych do tego owoców, jest dużo mniejsza. Oliwa ta cechuje się wyższym poziomem kwasowości (0,8% - 2%). Rzadko spotykana na sklepowych półkach. Przeważnie wykorzystywana jako dodatek do oliw gorszej jakości.
Oliwa z oliwek (mieszanka rafinowanej oliwy i oliwy z pierwszego tłoczenia).
Oliwa z wytłoczyn z oliwek (mieszanka rafinowanej oliwy z wytłoczyn z oliwek z oliwą z pierwszego tłoczenia).

Przy wyborze oliwy powinno się zwrócić uwagę na butelkę. Istotne, żeby była ona z ciemnego szkła. W domu trzymamy ją w chłodnym i ciemnym miejscu, bardzo szczelnie zamkniętą.


 

 

Komentarze